top of page
Search

Bygglov överklagan

  • fadinaccache
  • Mar 3
  • 2 min read

BYGGLOV ÖVERKLAGAN – HUR DU GÅR TILLVÄGA OCH HUR DU FÅR BÄTTRE CHANS ATT VINNA

Har du fått avslag på din bygglovsansökan? Det kan kännas både frustrerande och orättvist, särskilt efter en lång och mödosam process. Men beslutet behöver inte vara slutgiltigt – du har rätt att överklaga bygglovet och få en ny prövning av ärendet. Frågan är bara: hur gör du det på bästa sätt?

Många oroar sig för att en överklagan är både krånglig och dyr, men sanningen är att du inte behöver anlita en advokat som kan kosta upp emot sexsiffriga belopp. Det finns bygglovsexperter som kan hjälpa dig att ta fram en välformulerad överklagan till en betydligt lägre kostnad – och med goda chanser att vinna.



Vad innebär en bygglovsöverklagan?

En bygglovsöverklagan är en formell begäran om att få ett beslut omprövat. När din ansökan om bygglov avslås av kommunen har du rätt att överklaga beslutet till länsstyrelsen. Om länsstyrelsen också ger avslag kan du gå vidare till mark- och miljödomstolen och i vissa fall ända upp till mark- och miljööverdomstolen.


Hur ökar du dina chanser att få rätt i en överklagan?

För att en överklagan av ett bygglovsbeslut ska ha framgång krävs att du noggrant analyserar skälen till avslaget och argumenterar utifrån plan- och bygglagen (PBL). Här är några viktiga steg för att maximera dina chanser:

  1. Förstå avslagsmotiveringen – Kommunens beslut grundar sig på lagar och regler. Identifiera exakt varför ditt bygglov nekades.

  2. Stöd dina argument med lagtext och praxis – Hänvisa till relevanta paragrafer i plan- och bygglagen och eventuella prejudicerande domar.

  3. Visa på alternativa lösningar – Om möjligt, föreslå ändringar i projektet som kan göra det mer förenligt med regelverket.

  4. Inkludera sakkunnig hjälp – En expert på bygglov kan hjälpa dig att formulera en juridiskt stark överklagan som ökar chanserna att beslutet ändras.


Tidsfrister och praktiska steg vid överklagan

Det är viktigt att hålla koll på tidsfristerna. Du har vanligtvis tre veckor på dig att överklaga ett beslut från kommunen. En överklagan ska skickas in skriftligt och innehålla:

  • Dina kontaktuppgifter

  • Beslutsdatum och ärendenummer

  • En tydlig motivering till varför du anser att beslutet bör ändras

  • Eventuella bilagor som stärker ditt fall


Behöver du hjälp med din bygglovsöverklagan?

Att överklaga ett bygglovsbeslut kan kännas överväldigande, men du behöver inte göra det ensam. Vi på SWEFF MANAGEMENT AB har expertkunskap inom plan- och bygglagen och hjälper dig att ta fram en professionellt skriven överklagan med argument som verkligen har genomslag.


Kontakta oss idag för en bedömning av ditt ärende – det kan vara skillnaden mellan avslag och ett beviljat bygglov!


Denna text är optimerad för SEO genom att inkludera nyckelord som bygglov överklagan, överklaga bygglov, bygglovsansökan och avslag på bygglov. Dessutom har vi lagt till strukturerade rubriker och handlingsuppmaningar som gör det lättare för läsarna att förstå och agera.

 
 
 

Comments


SWEFF

Sweff har konsulter med lång erfarenhet av både privat och offentlig verksamhet. Med kort varsel kan vi tillsätta rätt kompetens på rätt plats för att hantera allt från stora ärendevolymer till digitalisering, utbildning och organisationsutveckling. Vi är ett konsultbolag med fokus på effektivitet och rättsäkerhet för offentlig sektor.

Blogg

© 2023 by SWEFF

Prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi uppdaterar er på gällande lagstiftning och nya lediga jobb.

Tack för att du prenumererar!

Adress:

Råsundavägen 154

169 36 Solna

Sweden

E-post:

Tel:

bottom of page