top of page

Bygglovsritningar

Updated: 3 days ago

Allt du behöver veta om bygglovsritningar

Att ansöka om bygglov kan vara en omfattande process, och en av de viktigaste delarna är att ha korrekt utförda bygglovsritningar. Men vad är egentligen bygglovsritningar, och vad bör de innehålla? I det här blogginlägget går vi igenom allt du behöver veta för att få dina ritningar i ordning och öka chansen att ditt bygglov blir godkänt.


Vad är bygglovsritningar?

Bygglovsritningar är tekniska ritningar som visar hur en byggnad eller ett byggprojekt kommer att se ut. Dessa ritningar skickas in till kommunen som en del av bygglovsansökan, och de används för att bedöma om ditt projekt uppfyller de lagar och regler som gäller för byggandet i ditt område. Ritningarna är en viktig del av ansökan eftersom de ger byggnadsnämnden en detaljerad bild av projektets omfattning.


Vilka typer av ritningar behöver du?

För att ansökan om bygglov ska bli komplett krävs vanligtvis flera olika typer av ritningar. Här är de vanligaste:


1. Situationsplan

En situationsplan visar fastigheten från ovan och illustrerar byggnadens placering på tomten i förhållande till omgivningen, t.ex. andra byggnader, vägar och gränser. Denna ritning är viktig för att visa att bygget följer detaljplanen och inte inkräktar på skyddade områden eller grannfastigheter. Beroende på vilken typ av åtgärd man söker för och beroende på vilken kommun man befinner sig i kan kravet på vilket kartunderlag som krävs skilja sig. I vissa fall behöver man använda en så kallad Nybyggnadskarta som kommunen tillhandahåller mot en peng.


En situationsplan utförs normalt i skalan 1:400 eller 1:500 och ska innehålla avstånd till tomtgränser, avfallskärl samt visa parkeringar och infart till fastigheten.

2.   Planritning

Planritningen visar byggnadens olika våningsplan genom en horisontell genomskärning av byggnaden. Den visar byggnadens interiör, med en översikt av rummen och deras mått. Den ger en tydlig bild av hur byggnaden är uppdelad och hur utrymmena ska användas.


En planritning utförs normalt i skalan 1:100 och måste innehålla mycket detaljer som t.ex. kökens utformning, bredder på dörrar, avhängningsyta för ytterkläder, förvaring och mycket annat.

3.   Fasadritning

Fasadritningar visar byggnadens yttre från dess samtliga fasader (framsida, baksida och sidor). Detta gör det möjligt för byggnadsnämnden att bedöma hur byggnaden kommer att se ut i omgivningen, inklusive materialval och arkitektonisk stil.


En fasadritning utförs normalt både i skalan 1:100 samt 1:200. Anledningen till att man behöver båda skalorna beror på att man många gånger inte får plats med att visa eventuella markförändringar på skalan 1:100. En fasadritning med marklinjer ska redovisa både nya och befintliga marklinjer fram till tomtgräns, då avstånden mellan tomtgränserna på en fasadritning ofta inte får plats på en ritning i A3-format i skalan 1:100 används skalan 1:200.

4.   Sektionsritning

Sektionsritningen visar en genomskärning av byggnaden, från tak till grund, och ger information om höjder, våningsplan och takvinklar. Denna ritning är viktig för att bedöma byggnadens höjd och volym.


En sektionsritning utförs normalt i skalan 1:50 eller 1:100 beroende på storleken på byggnaden och ska innehålla information om takets lutning och rumshöjd på respektive våningsplan.

5.   Markplaneringsritning (krävs oftast vid nybyggnader av bostadshus samt vid markförändringar)

En markplaneringsritning är en mer detaljerad situationsplan. Den fokuserar på att visa markbeläggningar, infartsvägar, gångvägar, cykelställ, angöringsplats och markhöjder. Det är en central ritning för att förstå hur tomten faktiskt kommer att se ut när bygget står klart.


En markplaneringsritning utförs normalt i skalan 1:400 eller 1:500.


Vad ska bygglovsritningarna innehålla?

För att ritningarna ska godkännas måste de vara professionellt utförda och innehålla vissa specifika uppgifter:


•  Måttsatta ritningar – Alla ritningar måste vara skalenliga och tydligt måttsatta.

•  Tydliga referenser till marknivåer – Det är viktigt att visa hur byggnaden förhåller sig till den befintliga marknivån.

•  Material och färger – Specifikationer om fasadmaterial och färg är ofta nödvändiga för att säkerställa att byggnaden passar in i omgivningen.

•  Höjder och vinklar – Tydliga uppgifter om byggnadens höjd, takvinklar och andra arkitektoniska detaljer.


Vem kan hjälpa till med bygglovsritningar?

Att rita bygglovsritningar kräver kunskap inom arkitektur och byggteknik. Många väljer att anlita en arkitekt eller en byggnadsingenjör för att säkerställa att ritningarna blir korrekta och uppfyller kommunens krav. Vill ni ha bygglovsritningar som faktiskt kan komma att beviljas kan vi på SWEFF MANAGEMENT AB hjälper er med detta. Vi har sedan 2015 varit inhyrda hos ett stort antal kommuner runt om i landet för att bistå kommunala bygglovsavdelningar med handläggning av bygglovsärenden. Vi har även hållit i utbildningar för kommunala bygglovshandläggare för att fortbilda de inom bygglov. Vi har spetskompetens inom området och kan många gånger, redan innan ni tar fram bygglovsritningar, bedöma era möjligheter att få bygglov för det ni önskar bygga.


Hur lång tid tar det att få bygglov?

När du skickat in dina ritningar och övriga dokument till kommunen börjar handläggningen. Handläggningstiden för ett bygglov kan variera beroende på kommun och projektets komplexitet, men räkna med att det kan ta allt från några veckor till flera månader. Om dina ritningar är korrekt utförda och alla dokument är i ordning, minskar risken för att bygglovet försenas.


Sammanfattning

Bygglovsritningar är en avgörande del av bygglovsansökan, och det är viktigt att de är professionellt utförda och följer alla regler och krav. Genom att förstå vilka typer av ritningar som krävs och vad de ska innehålla, kan du underlätta processen och öka chanserna att få ditt bygglov godkänt utan problem.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page